10 nasvetov za zaščito vaše zasebnosti na Facebooku

Kako zaščititi vaše osebne podatke, status ali slike na Facebooku?

V času, ko je 26 milijonov uporabnikov Facebooka zaskrbljenih zaradi tega, ker so žrtev hrošča, ki bi lahko razkril svoja osebna sporočila, tukaj je kratek vodnik za ustrezno zaščito vaše zasebnosti na družabnem omrežju.

Ob registraciji filtrirajte osebne podatke

  • Ob registraciji je Facebook izbirčen in zahteva veliko natančnih podatkov. Opozoriti pa je treba le ime, e-poštni naslov, datum rojstva in spol.
  • Posledično bo socialno omrežje zahtevalo več informacij - zaposlitev, izobraževanje, kraj bivanja, status odnosa, vero, politično mnenje itd. - vendar vse to ni obvezno za uporabo socialne platforme. Če se uporabnik odloči za vnos teh informacij, je mogoče omejiti njihovo vidnost
  • Na strani »O podjetju« za vsako kategorijo izberite »uredi« in nato z desno miškino tipko kliknite logotip. Nato se odločite, ali naj bodo informacije "javne", dostopne samo "prijateljem" ali "zasebnikom", in tako omejite njihovo prepoznavnost na določeno skupino "prijateljev".

Spremljajte objavljeni status

Pri posodabljanju statusa je pomembno preveriti, kdo ima dostop do teh podatkov in kdo ne more. Kliknite na logotip na dnu pogovornega okna za skupno rabo in izberite, ali želite poslati sporočilo »Javno« ali »Zasebno«. Upoštevajte, da lahko spreminjate že objavljene nastavitve za zasebnost.

Spremljajte svoje "všeč"

  • Uveden v začetku leta 2009, je gumb »Všeč« eden od resničnih uspehov Facebooka. Vendar pa se sčasoma "interesi" zberejo in veliko govorijo o vas. * Skozi vašo stran profila si lahko ogledate vse svoje »Všeč mi je«.
  • Če želite skriti svoje zanimanje za nekatere ljudi, preprosto izberite »uredi« in nato za vsako kategorijo izberite vrsto skupne rabe.

Spremljajte svoje fotografije

  • Za vsako objavljeno fotografijo je mogoče izbrati njeno vidnost. Ko objavljate, morate klikniti na logotip spodaj, če želite deliti polje in izbrati »javno« ali »Zasebno«.
  • Če ste že objavili fotografije, odprite sliko in kliknite »uredi« in izberite vrsto skupne rabe. Parametre vseh fotografij v istem albumu lahko spremenite z enim klikom.
  • Če vas eden od prijateljev identificira na fotografiji, ga ni mogoče izbrisati. Lahko pa prekličete identifikacijo s klikom na "možnosti" po odpiranju slike. Mimogrede, v primeru "nadlegovanja" ali "prevara" ... itd.
  • Ti nasveti veljajo enako za videoposnetke.

Spremljajte prijatelje

Možno je izbrati, kdo bo imel dostop do vašega seznama prijateljev. Na strani s seznamom vaših »prijateljev« izberite »uredi«, nato pa poleg »Kdo lahko vidi vaš seznam prijateljev« nastavite vrsto skupne rabe.

Spremljajte komentarje svojih prijateljev

Vaši prijatelji radi govorijo o vas na Facebooku? Lahko omejite škodo. V razdelku »Nastavitve zasebnosti« izberite »Spremeni nastavitve« in izberite, kdo lahko objavlja na vašem zidu in kdo lahko vidi publikacije.

Spremljajte sezname prijateljev

Za lažjo uporabo nastavitev skupne rabe je mogoče ustvariti "sezname prijateljev".

  • Po želji lahko uporabite vnaprej določene sezname, ki so na voljo na Facebooku (bližnji prijatelji, znanci, družina ... itd) ali ustvarite lastne sezname (prek gumba "ustvarite seznam").

Spremljaj zahteve za prijatelje

  • Lahko postaneš (skoraj) neviden na Facebooku. Pojdite na "Nastavitve zasebnosti"> "Aplikacije in spletne strani".
  • Kliknite gumb Uredi poleg možnosti »Javno iskanje« in izberite nastavitve.

Spremljajte funkcije za geolokacijo

Facebook omogoča mobilnim uporabnikom geografsko označevanje sporočil in fotografij.

  • Te informacije so pripete na zemljevid sveta, dostopen s strani profila.
  • Če ne želite biti geografsko označeni, ko objavljate / posodabljate stanje, se prepričajte, da ikona pina poleg tega ne prikazuje vašega položaja.

Nadzorujte aplikacije drugih proizvajalcev

Nekatere aplikacije na Facebooku ne bodo obotavljale, da bodo objavljale vaše stanje.

  • V razdelku »Nastavitve zasebnosti« pojdite na »aplikacije in spletna mesta«.
  • Prikaže se seznam vseh aplikacij tretjih oseb, ki so že povezane z vašim računom Facebook.
  • Od tam lahko individualno uredite nastavitve za svojo aplikacijo.

Prejšnji Članek Naslednji Članek

Top Nasveti